Η καθαριότητα είναι πολιτισμός !

_IGP8706edΑφορμή για αυτό το μικρό άρθρο μου σήμερα είναι ο εξωτερικός περιβάλλον χώρος γύρω απο την εκκλησία της Παναγίας λίγα μέτρα από το κέντρο τού χωριού μας.
Οι περισσότεροι χωριανοί θα έχετε περάσει κάποια στιγμή από εκεί όπως και πολλοί είναι σίγουρα οι επισκέπτες στο σημείο αυτό για νά απολαύσουν την όμορφη θέα που υπάρχει από εδώ πρός όλα τα σημεία τού ορίζοντα.Ο καθένας έχει την δυνατότητα να καθήσει στα παγκάκια και στόν ίσκιο των μικρών δέντρων με τήν παρέα του ή όταν έρχεται καλοκαίρι στην λειτουργία του 15αυγουστου ή είναι καλεσμένος σε κάποιο μυστήριο βάπτιση, γάμο.
Τόν χώρο αυτό πρέπει να τόν προσέχουμε σάν τά μάτια μας όλοικαι ο Δήμος πρέπει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την καθαριότητα,νά υπάρχει νερό στην μικρή πέτρινη βρύση και οι κάδοι καθαριότητας να βρίσκονται στήν θέση τους.
Υπάρχει ένα καλαθάκι για τά σκουπίδια δίπλα στην βάση στο καμπαναριό,καλύτερα αισθητικά πιστεύω είναι να πάει ποιό πίσω κάτω από το δέντρο,αλλά ανάλογα χρήσιμο είναι και ένα δεύτερο καλαθάκι απορριμάτων πίσω και δίπλα στήν πέτρινη βρύση που υπάρχει στό χώρο στην σκιά του μικρού πλάτανου.
Καλό θα ήταν επίσης νά τοποθετηθούν και μικρές πινακίδες με διάφορα μηνύματα για την καθαριότητα στό χώρο αλλά και σέ άλλα κεντρικά σημεία του χωριού μας.
Πινακίδες ενημέρωσης γιά τούς επισκέπτες πρέπει να τοποθετηθούν στίς βασικές διασταυρώσεις δρόμων αλλά και στό κέντρο Κορφοβουνίου στήν πλατεία που να ενημερώνουν για τους δρόμους πρός Δρυώνα,Ρουμάνια,Δάφνη,Παναγία,Προφήτη Ηλία,Άρτα,Ιωάννινα κ.α.
Είχαμε περίπου τέσσερις μήνες τόν κάδο απορριμάτων αναποδογυρισμένο πεταμένο κάτω στό δάσος από τον δυνατό αέρα και τά οποια εκεί σκουπίδια οι επισκέπτες τά πέταγαν στόν μπλέ κάδο ανακύκλωσης.Τό πρόβλημα λύθηκε τελευταία μετά καί τίς έντονες διαμαρτυρίες μας στήν υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Τώρα έχουμε αρκετό καιρό που έχουμε ενημερώσει την υπηρεσία ύδρευσης να έρθει να αποκαταστήσει την βλάβη στό αγωγό τού νερού,αλλά τίποτα ακόμα δέν υπάρχει ανταπόκριση,τό αποτέλεσμα είναι η εκκλησία δέν έχει νερό,όπως και η μικρή πέτρινη βρύση, απλά τό νερό τρέχει, χάνεται ανεξέλεγκτα στό δάσος.
Η εικόνα εκεί σήμερα γύρω από την βρύση ηταν γεμάτη απο πλαστικά ποτήρια καφέ,μπουκάλια νερού, χαρτιά και πολλά απο αυτά ήταν πάλι εκεί πεταμένα στήν άκρη του δάσους.
Η αδικαιολόγητη αυτή κατάσταση μας εκθέτει όλους εδώ,γιατί η καθαριότητα είναι πολιτισμός,είναι η μισή αρχοντιά μας.
Η καθαριότητα σε κάθε τόπο, είναι βασική προϋπόθεση καί σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του, γιατί φανερώνει το πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων που τον κατοικούν και είναι ένα στοιχείο που δείχνει κοινωνική συνείδηση, ευαισθησία, ανθρωπιά, αγάπη καί σεβασμό στον συνάνθρωπο, στόν γείτονα και στο περιβάλλον.
Μέσα στις αξίες που θα πρέπει να επαναφέρουμε απαραίτητα στην καθημερινή ζωή μας, είναι η καθαριότητα, ως στοιχείο πολιτισμού, που τόσο έχουμε παραμελήσει.
Τά μικρά δέντρα γύρω από την Εκκλησία έχουν ανθίσει και ειδικά οι κουτσουμπιές με τά μώβ λουλούδια τους δημιουργούν μιά όμορφη ανοιξιάτικη εικόνα τριγύρω με τά σταθερά ξύλινα παγκάκια στήν ρίζα τους, προσφορά της Αδελφότητας Κορφοβουνιωτών Αθήνας._IGP3322blog
Τά γράφω όλα αυτά και μέ αφορμή τήν Πρωτομαγιά που έχουμε την Παρασκευή και πολλοί θα είναι οι επισκέπτες στό χώρο αυτό και φεύγοντας νά καθαρίσουμε τά όποια σκουπίδια κάνουμε γιά νά παραμείνει ο χώρος ξανά καθαρός.
Κλείνοντας εδώ με πνεύμα συνεργασίας και καλόπιστης κριτικής,θά πρέπει ο Δήμος μας μήν  ξεχνάει ότι υπάρχουμε και εμείς οι δημότες πού ζούμε καθημερινά στά πολλά χωριά του καλλικρατικού Δήμου Αρταίων.