Συνεχίζουν να κόβουν “δρύς” στό δάσος της Δρυώνας.

   Σημαντική οικολογική καταστροφή προκαλούν εδώ και χρόνια κόβοντας “δρύς” στο φυσικό δάσος της Δρυώνας. Έκδηλος είναι πλέον ο θυμός πολλών κατοίκων του Κορφοβουνίου με την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται και στίς μέρες μας.

Τό δάσος της Δρυώνας είναι ένα δασικό οικοσύστημα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και θα έπρεπε να προστατεύται από την αρμόδια υπηρεσία δασών και από τούς ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

Κόβοντας όλα αυτά τα χρόνια “δρύς” χωρίς κανένα σχεδιασμό αναπλήρωσης το φυσικό αυτό δάσος σβήνει. Όλα αυτά γίνονται κατόπιν άδειας που δίνεται στον καθένα νά κόψει 2-3 δέντρα με μία απλή αίτηση στην υπηρεσία. Όλα αυτά τά χρόνια έχουν κοπεί δυστυχώς πάρα πολλά δέντρα και αυτό είναι ορατό σε όλους μας.

Η υπηρεσία θα έπρεπε να τό προφυλάσσει ώστε αυτό το δασικό οικοσύστημα δίπλα στην λίμνη να παραμείνει αναλλοίωτο να προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες εκμετάλευσης ήπιου τουρισμού σε όλους τους πολίτες.

Τίς τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν να έχει δοθεί άδεια για υλοτομία στην περιοχή μιας μεγάλης έκτασης σε εργολάβο υλοτομίας ιδιωτικής έκτασης με μεγάλα δέντρα “δρύς”.

Πραγματικά μετά τις πληροφορίες ήρθε και η επιβεβαίωση μέσα από την διαύγεια όπου αναφέρει ότι εγκρίνεται η υλοτόμιση και η εμπορία 30 ατόμων “δρύς” στην περιοχή Δρυώνας Κορφοβουνίου γιατί εμποδίζουν την καλλιέργεια του αγροκτήματος.

Σε επικοινωνία με τον  αρμόδιο δασάρχη για την περιοχή μού εξήγησε ότι με τον τελευταίο νόμο 4915/2022 και σε συνδιασμό με τους νέους αναρτημένους δασικούς χάρτες, επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης μόνο αν καλλιεργηθούν και επανέλθουν στην αγροτική μορφή που εμφανίζονταν στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960 αγροτικές εκτάσεις.

Κάτοικοι μού μετέφεραν ότι ανοίξαν  δρόμοι χωρίς μελέτη, αργότερα τον χειμώνα θα κοπούν θα γίνουν χείμαρροι, κόπηκαν δέντρα σε γειτονικά αγροκτήματα και ότι ο καθαρισμός αυτός γίνεται μόνο για την υλοτόμιση και την εμπορία των καυσόξυλων.

Εδώ μιλάμε για το φυσικό δάσος πού αποτελείται από το αυτοφυές δέντρο “δρύς” που έχει πάρει και το όνομα ο οικισμός Δρυώνα πρώην “Νεζερίστρα” σλάβικο όνομα που παραπέμπει σε τόπο με πολλά νερά.

  Για να διασωθεί αυτός ο φυσικός πλούτος θα έπρεπε πρώτα να τον προστατέψουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Δρυώνας κάτι που δέν έγινε μέχρι σήμερα καί ούτε θα γίνει!