20 Μαίου Ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου

Τόν μήνα Μάιο γιορτάζει το μικρό εκκλησσάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται δεξιά πάνω στό ύψωμα στήν θέση Σταυρός, Καλάθες, Τσουκαλάδες, όπως πάει ο δρόμος προς την Παναγία.

Δύο λόγια να αναφέρω εδώ όπως τα διάβασα στό internet στην σελίδα του Ορθόδοξου Συναξαρτιστή σχετικά με το Βίο Του.

Είναι σταθερή εορτή 20 Μαίου κάθε χρόνο που εορτάζεται η Ανακομιδή Και Μετακομιδή Του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων Της Λυκίας Του Θαυματουργού.

Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α” του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ” του Κυρδινιάτη (1084 – 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.

Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Η μικρή αυτή εκκλησία που βλέπετε στην φωτογραφία κτίστηκε το 1995 με δωρεά της οικογένειας του Κέφη Νικόλαου του Ιωάννη με καινούργια υλικά, με κεραμοσκεπή και ένα μικρό ενσωματωμένο καμπαναριό γιά τήν μικρή καμπάνα της.

Στήν θέση αυτή υπήρχε παλαιότερη μικρή πετρόκτιστη εκκλησία μέ πλάκες σκεπασμένη που με τό πέρασμα των χρόνων σιγά σιγά κατέρρευσε και υπήρχε μόνο ένας σωρός από μαύρες πέτρες.

Την πρώτη εκκλησία έκτισε εδώ γύρω στο 1920-22 η οικογένεια του Νικολάκη Δημήτρη του Αθανασίου που κατοικούσε εκεί κοντά και τήν αφιέρωσαν στή μνήμη του γιού τους Νικολάου πού πέθανε στρατιώτης το 1919 όταν κι  αρρώστησε βαρειά στα Ιωάννινα.

Στίς 20 Μαίου γιορτάζει αυτή η μικρή εκκλησία και στίς 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε στόν μεγάλο Ναό του Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας τήν μνήμη του.