Ο εορτασμός του 15αυγουστου στό χωριό μας

_IGP2976lomoΦίλες και φίλοι της ιστοσελίδας με αφορμή τον εορτασμό του 15αυγουστου στο χωριό μας θά αναφερθώ σήμερα σέ μερικά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία που γνωρίζω σχετικά με το κτίσιμο της Εκκλησίας της Παναγίας και στην μετέπειτα καταστροφή της από την μεγάλη φωτιά.
Η Εκκλησία βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, όταν στο δρόμο για τα Ρουμάνια πάμε αριστερά και φτάσουμε στο μικρό λόφο ανατολικά του χωριού όπου βρίσκεται σήμερα ο νέος πλέον Ναός που κτίστηκε εδώ το 1997-1998 με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Η θέση αυτή του υψώματος ήταν γνωστή στην εποχή της Τουρκοκρατίας ως καρακόλι,παρατηρητήριο, όνομα που αναφέρουν πολλοί και σήμερα παλαιότεροι κάτοικοι στο χωριό.Τό 1881 όταν ο Άραχθος αποτελούσε πλέον φυσικό σύνορο ανάμεσα στην ελεύθερη και Τουρκοκρατούμενη περιοχή της Άρτας οι βάρβαροι και άπιστοι τότε κατακτητές έκαψαν,γκρέμισαν τον παλαιό ναό που υπήρχε εκεί και με τίς πέτρες που πήραν κατασκεύασαν δίπλα ακριβώς την βάση τους γνωστό όπως ανέφερα παραπάνω και ώς το καρακόλι.
Οι Τούρκοι παρέμειναν εδώ μέχρι και το 1912 όταν και αποχώρησαν από τα παράπλευρα υψώματα του χωριού για τό πέρασμα στα Πέντε Πηγάδια και με τις γνωστές μάχες που είχαμε εκεί ή στα Ιωάννινα αργότερα.
Το 1948-1949 κτίστηκε με πολύ κόπο και βάσανο νέος λιθόκτιστος ναός,μονόκλιτος με στέγη από πλάκες και πολύ αργότερα ανακαινίσθηκε με κεραμοσκεπή και ξύλινο ταβάνι τελευταία.παν1

Δυστυχώς για όλους τους κατοίκους που εργάστηκαν,μόχθησαν και έκτισαν μετά την Τουρκοκρατία τον όμορφο εκείνο Ναό ήρθε μια νύχτα πού όλα έσβησαν και ξημέρωσε ένα πρωινό κοντά στην γιορτή της Παναγίας που όλο το χωριό βωβό,θλιμμένο,με κλάματα και δάκρυα δέν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε απέναντι στο μικρό ύψωμα.
Ήταν τότε καλοκαίρι στις 12 πρός 13 Αυγούστου του 1997 ο Ναός της Παναγίας καίγεται ολοσχερώς,καταστράφηκε ολοκληρωτικά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τις Πυροσβετικής υπηρεσίας που και με την βοήθεια κατοίκων δεν κατάφεραν να σώσουν το Ναό μας.
Αμέσως όλοι βοήθησαν και καθαρίστηκαν τά καμμένα,σκουπίστηκε και ετοιμάστηκε για τόν Μεγάλο Εσπερινό της παραμονής και την Μεγάλη λειτουργία ανήμερα της γιορτής και με πλήθος κόσμου συγκινητικά να καταφθάνει στο καμμένο αυτό ναό.
Οι κάτοικοι του χωριού και οι απανταχού πιστοί ενημερώνονται από τα τηλεοπτικά κανάλια,τις εφημερίδες,τά ραδιόφωνα για το γεγονός αυτό και στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης ότι όλοι θα βοηθήσουν να  ξανακτίσουμε όλοι μαζί την Εκκλησία μας από την αρχή.
Παραθέτω φωτογραφίες της καταστροφής και τά ερείπια του Ναού απο το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κούσουλα που κατέβαλε προσπάθειες για το καλύτερο τεχνικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.παν2 παν3
Τό δύσκολο έργο ανέργεσης και διαχείρισης της όλης αυτής κατάστασης ανέλαβε πολύ γρήγορα “επιτροπή ανέργεσης του Ιερού Ναού της Παναγίας που σχηματίστηκε σέ σώμα στις 19/8/1997” και το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα στό επόμενο χρόνο υπήρχε στην θέση εκεί απέναντι ένας νέος ωραίος βυζαντινού ρυθμού,τρίκλιτος ναόπαν4ς.Ήταν μόνο η αρχή γιατί ακολούθησε πολυ προσπάθεια,τρέξιμο να βρεθούν δωρητές,προσφορές,χρήματα,υλικά,εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Εκκλησία και αρκετή προσωπική εθελοντική εργασία που δεν ξεπληρώνετε με τίποτα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο Ναός αυτός σήμερα είναι σήμερα πολύ όμορφος εσωτερικά με τό σκαλιστό τέμπλο του,τις αγιογραφίες του,τις εικόνες,τα αφιερώματα,τον απαλό φυσικό φωτισμό από το ψηλό τρούλο αλλά και εξωτερικά αποτελεί ένα σημείο ορόσημο που φαίνεται από παντού και στολίζει το χωριό μας.
Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου κάθε καλοκαίρι.αποτελεί δέ σημείο οπου έρχονται και προσκυνούν στη χάρη της Παναγίας πολύς κόσμος απο το Κορφοβούνι, ξενητημένοι χωριανοί που έχουν τάματα,αλλά και απο όλα τα γύρω χωριά του νομού μας.
Γίνετε μεγάλο πανηγύρι εδώ και χρόνια μετά το παραδοσιακό καγκελάρι στην πλατεία του χωριού μας μία ημέρα αργότερα στις 16 Αυγούστου το απόγευμα.
Χρόνια πολλά σέ όλους εύχομαι νά γιορτάσουμε τήν μεγάλη γιορτή της Παναγίας που είναι και το Πάσχα του Καλοκαιριού για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όπως το ονομάζουν.Είναι μια καλή ευκαιρία πιστεύω νά βρεθούμε κοντά στην Εκκλησία μακριά απο τά προβλήματα της καθημερινότητας,αγαπημένοι,μονιασμένοι χωρίς παρεξηγήσεις,ίντριγκες,όλοι μαζί να παρακαλέσουμε και να προσευχηθούμε για την χάρη της Παναγιάς.