Τά Πιστιανά 8 Σεπτεμβρίου εορτάζουν

1959667_739402322750785_577683849_nEDDDDΗ Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου (21 Σεπτεμβρίου για τους παλαιοημερολογίτες) «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Εδώ στην γειτονιά μας στα Πιστιανά Άρτας γιορτάζει η Παναγία που βρίσκεται στα Κάτω Πιστιανά. Στό σχετικό ΦΕΚ 805/Β/8-9-1997 διαβάζουμε:Χαρακτηρίζουμε τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου κοινότητας Πιστιανών Νέας Ελλάδος, επαρχίας Άρτας, νομού Άρτας, ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας.Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων βασιλική, κτίσμα του όψιμου 19ου αιώνα, που λειτουργεί ως ενοριακός Ναός της Τοπικής Κοινότητας Πιστιανών.

Την Δευτέρα παραμονή της εορτής της Παναγίας έγινε ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία,στο τέλος ακολούθησε η λιτανεία και η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στα σοκάκια του χωριού με την συμμετοχή αρκετών κατοίκων και επισκεπτών χθες βράδυ από τα γειτονικά χωριά και την πόλη της Άρτας.

Πολλοί ήταν και οι επισκέπτες από το χωριό μας,αναμενόμενο βέβαια,γιατί ανέκαθεν είχαμε άριστες σχέσεις,εδώ έχουμε πολλούς συγγενείς βλέπετε,αλλά και αρκετοί Κορφοβουνιώτες έχουμε ρίζες συγγένειας εξ’ αίματος παλιές από τους οικισμούς της Κοινότητας που ήταν και κάτω στο ποτάμι στην Παλαιά και στην Νέα Ελλάδα αργότερα.

Συναισθηματικά θυμάμαι ότι και εμένα οι ρίζες μου είναι από εκεί γιατί έλαχε η προγιαγιά μου από την πλευρά του πατέρα μου να ήταν από τα Πιστιανά Άρτας.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα και τού χρόνου όλοι μαζί να ξαναβρεθούμε εκεί για να γιορτάσουμε την γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου.


_IGP0081ed_IGP0083ed_IGP0084ed_IGP0085ed