Τό πρώτο βιβλίο γιά το χωριό μας !

Φίλες κbiblio1αι φίλοι,επισκέπτες,αναγνώστες της ιστοσελίδας εδώ καί λίγο καιρό τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο για τό χωριό μας, κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα γιά αρχή μιά και υπήρχαν κάποιες ακόμη μικροδιορθώσεις για να ολοκληρωθεί.
Συγγραφέας της όλης αυτής προσπάθειας είναι ο συνχωριανός μας Κοκκινέλης Νικ. Κων/νος που ζεί στήν Αθήνα και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στά αστικά λεωφορεία Ο.Α.Σ.Α και ειναι πλέον συνταξιούχος σήμερα.
Στό βιβλίο μπορεί να βρεί ο αναγνώστης πολλά ενδιαφέροντα θέματα να διαβάσει και ειδικά για τούς νέους σήμερα που δείχνουν ενδιαφέρον για παλαιές ιστορίες που έχουν σχέση με τό χωριό μας.
Τό βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ ενότητες,κεφάλαια,έχει πολλά ιστορικά στοιχεία για τό χωριό μας,πώς εξαγοράστηκε απο τούς τούρκους τσιφλικάδες,για τούς πατριώτες αγωνιστές που υπηρέτησαν την πατρίδα,την εκπαίδευση,σχολεία,δάσκαλοι που υπηρέτησαν,για όλες τις εκκλησίες μας πολλά στοιχεία με χρονολογίες,για την πρώτη συγκοινωνία στό χωριό μας,παραδόσεις,θρύλους.
Σέ επόμενο κεφάλαιο αναφέρει τα παραδοσιακά εργαλεία για το νοικοκυριό,αγροτικά εργαλεία,τα παραδοσιακά επαγγέλματα,ονόματα γνωστών μαστόρων και επαγγελματιών της εποχής, όπως κτιστών,ραφτάδων,τσαρουχάδων κ.α..

 biografiko2Στο βιβλίο μπορεί να βρεί κανείς πολλά στοιχεία για τα ήθη και έθιμα τού χωριό μας,τόν γάμο,τήν βάπτιση,τά πανηγύρια,τίς τοπικές κομπανίες,πολλά τραγούδια,παροιμίες,θρύλους της παλαιάς εποχής που έλεγαν,παιχνίδια που έπαιζαν τά παιδιά,για τούς νερόμυλους και τά φαντάσματα που έλεγαν ότι έβρισκαν στα λαγκάδια και στό δρόμο για να αλέσουν τά γεννήματα και πολλά άλλα που δέν μπορώ να αναφέρω και σίγουρα θα ξεχάσω μέσα απο τίς 450 περίπου σελίδες του βιβλίου.
Να ευχαριστήσουμε τον χωριανό μας κον Κώστα Κοκκινέλη για την προσπάθεια αυτή να καταγράψει και να συγκεντρώσει όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία για τό χωριό μας.
Είναι η πρώτη προσπάθεια τυπωμένη στό χαρτί και εαν υπάρχουν κάποια λάθη σε σχέση με χρονολογίες δέν νομίζω να έχει μεγάλη σημασία.
Σέ επόμενες αναρτήσεις μου θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία απο το πρώτο επιτέλους βιβλίο που γράφτηκε για την ιστορία του χωριού μας.