Ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων στην Δρυώνα

2918214-drionaedΣτο τέλος του μηνός 29 & 30 Ιουνίου γιορτάζει εδώ και χρόνια ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Δρυώνα Κορφοβουνίου Άρτας.
Ενημερωτικά λίγα ιστορικά στοιχεία για την εδώ παλιά Εκκλησία.Κτίστηκε το 1939 με πρωτοβουλία των κατοίκων του οικισμού Νεζερίστρα,αργότερα Δρυώνα,που παραχώρησαν τόπο,ιδιοκτησίες και με προσωπική εργασία σχεδόν όλων έκτισαν έναν όμορφο πετρόκτιστο Ναό που αποτελούσε έως κάποια στιγμή παρεκκλήσι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Κορφοβουνίου.
Σε αργότερο χρόνο ορίζεται ως Ενορία των Αγίων Αποστόλων με δύο παρεκκλήσια αυτό του Προφήτη Ηλία και του Αη-Θανάση που βρίσκεται απέναντι στα Κοσμοίτσιανα.
Ο Ναός είναι μονόχωρος,δρομικός,ξυλόστεγος,με κωδωνοστάσιο του τύπου διάτρητου τοιχώματος στη δυτική όψη του.
Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 716/Β/19-8-1997) ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως κτίριο χρήζει την ανάλογη ειδική κρατική προστασία.
Μέ τά χρόνια μεταφέρθηκε ο εορτασμός του και τό ξακουστό παραδοσιακό πανηγύρι μία μέρα νωρίτερα και παρέμεινε μέχρι σήμερα, ίσως γιατί στίς παλιότερες εποχές δεν μπορούσαν νά περιμένουν και πολύ, ήθελαν γλεντήσουν,νά χορέψουν στό πανηγύρι της Δρυώνας όπως έλεγαν.
Κυριακή χτές παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων,έγινε ο Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, ενώ σήμερα πρωί είχαμε τόν Ορθρο και την Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή πολλών κατοίκων από το χωριό μας και επισκεπτών απο τα κοντινά χωριά.
Αρνητικό γεγονός ήταν χτές βράδυ ο βροχερός καιρός που αυτό το καλοκαίρι μας θυμίζει καθημερινά οτι μάλλον ακόμα είμαστε σε άλλη εποχή.
Με την εδώ παρουσία τους χτες το βράδυ μας τίμησαν ο Δήμαρχος Αρταίων κ.Τσιρογιάννης και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Ζέρβας.