Οι νερόμυλοι στο Κορφοβούνι

Η ιστορία του031εδ νερόμυλου αρχίζει με την νερομηχανή, που αναφέρεται χωρίς λεπτομέρειες σε επιγραφές των Σουμερίων.
Οι νερόμυλοι λειτούργησαν από πολύ νωρίς στην Ελλάδα. Ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς νερόμυλους της Ευρώπης είναι της αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα, που δούλευε από το 450–580 μ.Χ.
Ο αριθμός των νερόμυλων από τους οποίους σώζονται ίχνη ξεπερνά τις 20.000 στην Ελλάδα. Μετά την επανάσταση του 1821 στα όρια του τότε ελληνικού κράτους βρέθηκαν 6.000 νερόμυλοι, από τους οποίους 5.500 περιήλθαν στο δημόσιο, κατά τα ¾ κατεστραμμένοι.

Μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αι. οι ανάγκες του αγροτικού κυρίως πληθυσμού στο βασικότερο είδος της διατροφής, το αλεύρι, καλυπτόταν από το παραδοσιακό δίκτυο ανεμόμυλων και νερόμυλων. Οι πρώτοι ατμόμυλοι που λειτούργησαν κατά τη δεκαετία του 1860 στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της εποχής, ελάχιστοι σε αριθμό, τριπλασιάστηκαν σχεδόν στη επόμενη δεκαετία και εξαπλώθηκαν σε περισσότερες πόλεις. Αυτό έγινε, επειδή σε ορισμένα κέντρα ο αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το όριο, το οποίο μπορούσε να καλυφθεί από τα παραδοσιακά μέσα επεξεργασίας των δημητριακών. Από εδώ και πέρα η παρακμή των νερόμυλων, όσοι τουλάχιστον βρίσκονταν κοντά σε αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα, ήταν αναπόφευκτη.

Οι νερόμυλοι ήταν ιδιόκτητοι ή μοναστηριακοί, που νοικιάζονταν σε επαγγελματίες μυλωνάδες. Το μίσθωμα πληρωνόταν με ποσοστό επί των εισπράξεων ή σε είδος (αλεύρι ή δημητριακά). Όταν όμως ο μύλος ήταν ιδιοκτησία μοναστηριού, το άλεσμα του σταριού της μονής γινόταν χωρίς να κρατά ο μυλωνάς την αμοιβή του.

Ο μηχανισμός του νερόμυλου αποτελείτο από δύο μέρη: το κινητικό, που το αποτελούσαν η φτερωτή και τα εξαρτήματά της, και το αλεστικό, που περιλάμβανε τις μυλόπετρες με τα εξαρτήματα λειτουργίας.

Τά κύρια μέρη νερόμυλου:
Η δέση ,  το αυλάκι (φυσικό και τεχνητό), η κόφτρα,το φίλτρο για τά κλαδιά, ο κορμός,η κάνουλα, το σιφούνι (σιφώνι), ο άξονας, η φτερωτή, οι μυλόπετρες ή μυλόλιθοι, το επανωμύλι, η σκαφίδα, η αλευροθήκη, ο γύρος, ο σταματήρας, ο σταυρός και το κτίριο.

Συντήρηση νερόμυλου
Το ζήτημα βεβαίως, δεν είναι να έχει πρώτη ύλη ο μύλος για να λειτουργήσει. Πιο σημαντικό είναι να υπάρχει και ο κατάλληλος άνθρωπος να αναλάβει τη λειτουργία του, να γίνει μυλωνάς. Λέμε να γίνει, γιατί με τη διακοπή της λειτουργίας των νερόμυλων, χάθηκαν και οι μυλωνάδες. Όσοι από αυτούς, που σήμερα λογίζονται ως μυλωνάδες, είναι οι τελευταίοι μιας άλλης τάξης ανθρώπων, αυτών που συνήθως ασχολούνταν με άλλα επαγγέλματα και κατά περιόδους αναλάμβαναν να κινήσουν τον τοπικό μύλο ο οποίος ως συνήθως άνηκε σε κάποια εκκλησία ή και μοναστήρι.
Ήξερε δεν ήξερε λοιπόν ο άνθρωπος, ανελάμβανε και με τα ποσοστά που έπαιρνε από τα αλεστικά βελτίωνε τη ζωή της οικογένειάς του.

Η ζωή του μυλωνά
Ο νερόμυλος είχε συνδεθεί άμεσα με την κοινωνική ζωή κάθε περιοχής, αφού ήταν ο τόπος όπου συγκεντρώνονταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Συνήθως οι μυλωνάδες ζούσαν μέσα στους μύλους που τους ανήκαν και επικοινωνούσαν όχι μόνο με τους συγχωριανούς τους, αλλά και με κατοίκους κοντινών χωριών. Έτσι η κάθε μέρα από τη ζωή τους, περνούσε μέσα στη φασαρία από τους ανθρώπους, τα ζώα και το μύλο.
Στο νερόμυλο μαθαίνονταν όλα τα νέα της γύρω περιοχής γι’ αυτό και ο μύλος έμοιαζε με παζάρι και λαϊκό πανηγύρι. Όποιος πήγαινε για άλεσμα αντάλλασσε νέα και σχολίαζε ότι συνέβαινε στην περιοχή. Η επιβεβαίωση για κάθε είδηση γινόταν από το μυλωνά ή την οικογένειά του και από τις φράσεις «το είπε ο τάδε στο μύλο», ή «το άκουσα στο μύλο», έμεινε και η έκφραση «στο μύλο και στο παζάρι».
Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν θέματα οικονομικά, κοινωνικά, θέματα που αφορούσαν τις ασχολίες της τότε εποχής, αλλά και διάφορα κουτσομπολιά. Γι’ αυτό πολλές φορές στο μύλο κλείνονταν συμφωνίες για αγοραπωλησίες και πολλές φορές ακόμη και συνοικέσια. Οι μυλωνάδες αν και φτωχοί, τις περισσότερες φορές έκαναν τραπέζι σε περαστικούς και πελάτες. Το χειμώνα κυρίως ο κρυωμένος κυνηγός και ο διαβάτης θα έβρισκαν φωτιά, ψωμί, ξαποστασιά και λίγη κουβέντα. Και ο μυλωνάς άλλο που δεν ήθελε. Είχε την πόρτα πάντα ανοιχτή. Φασολάδα, τουρσιά, πίτες και λαχανικά από τον κήπο συνοδεύονταν με τσίπουρο και κρασί.

Ο μυλωνάς είχε έντονη κοινωνική ζωή, γιατί ερχόταν σε επαφή με όλους τους κατοίκους των γύρω χωριών. Ο Μύλος ήταν χώρος συναντήσεων, όπου περίμεναν με τις ώρες τη σειρά τους κουβεντιάζοντας. Αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης, διάδοσης των νέων και ειδήσεων της περιοχής. Η αυλές των νερόμυλων γέμιζαν από ανθρώπους και φορτωμένα άλογα και μουλάρια. Όταν υπήρχε πολλή πελατεία και δεν προλάβαινε ο μύλος να τα αλέσει όλα την ίδια μέρα, τότε ο μυλωνάς φρόντιζε να φιλοξενήσει τους πελάτες του, γιατί οι αποστάσεις εκείνα τα χρόνια δεν καλύπτονταν εύκολα με τα ζώα. Ο Νερόμυλος διέθετε βοηθητικούς χώρους όπου κοιμούνταν οι άνθρωποι και ένα στάβλο για τα ζώα τους. Συνήθως όμως οι πελάτες άφηναν το άλεσμα και το έπαιρναν άλλη μέρα.1018358

Η υδατόπτωση έδινε στους νερόμυλους την απαραίτητη δυναμική ενέργεια για την περιστροφή της φτερωτής. Το μικρό πετρόχτηστο, κεραμοσκέπαστο κτίσμα του νερόμυλου, που είχε συνήθως 2 δωματιάκια, βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο μιας πλαγιάς και εκμεταλλευόταν το νερό από το κοντινότερο ρέμα.

ο νερό συγκεντρωνόταν με την βοήθεια νεροαυλάκων σε μια ή δύο δεξαμενές, τις λεγόμενες στέρνες που ήταν χτιστές από πέτρες και βρίσκονταν σε υψόμετρο αρκετά πιο ψηλά από το μύλο.
Από τις δεξαμενές το νερό κυλούσε μέσα σε αυλάκι ή υδραύλακο πάνω σε έναν χτιστό με πέτρες τοίχο το οποίο βρισκόταν κάθετα στον μύλο. Στο τέλος, ο τοίχος έφτανε σε ύψους 7-10 μέτρα, ανάλογα με την μορφή του εδάφους, πάνω από το μύλο και το νερό έπεφτε με ορμή σαν καταρράχτη από το επικλινές μέρος του τοίχου, την λεγόμενη χούνη ή και κρεμαστή και μέσα στο βαγένι.
Στο κάτω μέρος βρισκόταν άνοιγμα περίπου 10 εκ., το σιφούνι. Εκτινάσσοντας από το σιφούνι με μεγάλη πίεση, το νερό κινούσε την φτερωτή, σίδερο στρογγυλό, η οποία μέσω κατακόρυφου άξονα (αδράχτι) και άλλων εξαρτημάτων περιέστριφε με την σειρά της την μυλόπετρα. Η μυλόπετρα τριβόταν πάνω σε μια άλλη σταθερή, στην οποία ο μυλωνάς έβαζε το σιτάρι και το κριθάρι. Τα “γεννήματα” έπεφταν από μια σκάφη με πορτάκι, το λεγόμενο βαρδάρι. Το νερό έβγαινε από το μύλο από ένα τοξωτό άνοιγμα στη βάση του, τη χούρχουλη και έπεφτε στο ρέμα.
Η αλεστική ικανότητα των νερόμυλων μπορούσε να φτάσει τις 100 οκάδες την ώρα, ανάλογα με την ποσότητα του νερού και το ύψος της κρέμασης του βαγενιού.

Οι νερόμυλοι στη Σμίξη:

107_0720ed44

Η περιοχή Σμίξης το 1978

Οι πρώτοι νερόμυλοι του Κορφοβουνίου ήταν της εκκλησίας,βακούφικοι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.Στη Σμίξη λειτουργούσαν δύο νερόμυλοι.Υπήρχε ο πάνω μύλος που λειτουργούσε το χειμώνα με νερό που ερχόταν σε αυλάκι μήκους περίπου 700 μέτρων απο το λαγκάδι και το μάζευαν,αποθήκευαν στην δεξαμενή νερού,τόν λεγόμενο “βρό” μέχρι να ξεκινήσει κάτω νά αλέθει ο μύλος.

Ο κάτω μύλος βρισκόταν στην πυκνή σκιά των αιωνόβιων πλάτανων και λειτουργούσε με νερό από το ποτάμι που έφτανε μέχρι εκεί με χωμάτινο μεγάλο αύλακα μήκους 1500 μέτρων περίπου.Ποιο ψηλά απο το μύλο έφτιαχναν την λεγόμενη δέση μέσα στην κοίτη του ποταμού με κλαδιά δέντρων,συνήθως απο τα πολλά πλατάνια και έτσι με το τεχνητό φράγμα οδηγούσαν τά λίγα νερά που είχε το καλοκαίρι το ποτάμι στο αυλάκι και στήν κάναλη του καλοκαιρινού μύλου στα μετόχια των νερόμυλων,όπως ονόμαζαν την περιοχή γύρω από τους μύλους..

Τό χειμώνα ο καλοκαιρινός μύλος πολλές φορές χαλούσε,γέμιζε με άμμο αφού τα νερά ήταν πολλά.Λέγεται ότι πριν την τελευταία θέση που ήταν ο κάτω μύλος όπως τον θυμάμαι και τον έζησα εγώ στα παιδικά μου χρόνια ήταν λίγο ποιο κάτω,οι πέτρες άλλωστε εκεί αυτό μαρτυρούσαν,κάτω από την γεφυρούλα που περνούσε το μονοπάτι στην άκρη στο ποτάμι.Πότε κτίστηκαν αυτοί οι νερόμυλοι δεν υπάρχουν σήμερα κάποια γραπτά στοιχεία ίσως να υπήρχε κάποια χρονολογία χαραγμένη στον πάνω μύλο αλλά όλα αυτά αποτελούν παρελθόν μετά την καταστροφή τους από το φράγμα Πουρναρίου.

Οι μυλωνάδες ήταν ντόπιοι και πέρασαν πολλοί που τους νοίκιαζαν σε δημοπρασία της εκκλησίας προσφέροντας το μεγαλύτερο ενοίκιο.Τό χρονικό διάστημα συνήθως ήταν μεγάλο και παράλληλα ο εκάστοτε ενοικιαστής μυλωνάς αναλάμβανε να συντηρεί τόν νερόμυλο.Απο οτι γνωρίζω μυλωνάδες ηταν ο Ιωάννης Κούσουλας,ο παππούς μου Κων/νος Ευ.Κούσουλας,ο Κούσουλας Αναστάσης,ο Πάνου Κων. Κων/νος,ο Κων/νος Ευ.Παππάς,ο Βασίλειος Ευστρ.Κωνσταντίνου.

Τα αλέσματα στους νερόμυλους της Σμίξης ήταν πολλά,ερχόταν κόσμος αρκετός από το κέντρο στο χωριό,το Δίστρατο,την Κάτω Καλεντίνη,τον Μέγα Κάμπο,τα Ρουμάνια,την Διάκου,τα Κοσμοίτσιανα.

Νερόμυλος υπήρχε και λειτουργούσε στον συνοικισμό του Μέγα Κάμπου στο δρόμο που πήγαινε στα Βούλιανα,στο λαγκάδι στο Λουκάιο.Ο μύλος ήταν ιδιόκτητος του Βασίλη Κοκκινέλη.Αυτός ο νερόμυλος καταστράφηκε το έτος 1966 όταν έγινε μεγάλη κατάπτωση της πλαγιάς από τις πολλές βροχές και παρέσυρε μέσα στις λάσπες τον νερόμυλο με τον εξοπλισμό του.Η μεγάλη κατάπτωση στο λεγόμενο “πουρί” έγινε το 1964 όταν και έκλεισε την μισή κοίτη του ποταμού Άραχθου.Ο ιδιοκτήτης του μύλου παίρνει την πρωτοβουλία και με αρκετή προσωπική εργασία,αλλά και την βοήθεια άλλων ντόπιων ξανάφτιαξε και ξαναδούλεψε τον νερόμυλο που εξυπηρετούσε τον μεγάλο συνοικισμό και όχι μόνο με το άλεσμα των ντόποιων δημητριακών.

Αλλος νερόμυλος τώρα υπήρχε στον συνοικισμό της Διάκου που ήταν και αυτός ιδιόκτητος του Κων.νου Στ. Παππά,γνωστός και μύλος του Κωνσταντησταύρου.Ο μυλωνάς και ιδιοκτήτης ήταν απο τους καλύτερους μαστόρους,γνώστης της πέτρας και δημιουργούσε,κεντούσε κυριολεκτικά δουλεύοντας την πέτρα την εποχή εκείνη.Στο σημείο που ήταν ο νερόμυλος στο λαγκάδι,κοντά στα ερείπια υπάρχει σήμερα και το αντλιοστάσιο ύδρευσης της Διάκου.Εκεί έγινε και δοκιμαστική γεώτρηση για τήν εύρεση πόσιμου νερού,αλλά το πολύ νερό που βρέθηκε εκεί ήταν ακατάλληλο,είχε δυστυχώς μεγάλες ποσότητες θείου

_IGP3445Στό άλλο τώρα μεγάλο λαγκάδι που μας χωρίζει με τά Πιστιανά υπήρχαν δύο νερόμυλοι.Ο πρώτος ιδιόκτητος που βρισκόταν εκεί και μόνο λίγα ερείπια υπάρχουν σήμερα ήταν του Λάμπρου Καλόγηρου ή όπως έλεγαν ο μύλος του Λαμπρηγόγου.Λίγο ποιό κάτω ήταν ο νερόμυλος ιδιοκτησίας της εκκλησίας που λειτούργησε πολλά χρόνια,γωστός ο μύλος στον Μαυροβρό.
Ο μύλος ήταν βακούφικος και έβγαινε στην δημοπρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλεθε με νερό απευθείας απο το λαγκάδι ή όταν το καλοκαίρι ήταν λίγο το μάζευαν στον “βρό”,δεξαμενή,τό οδηγούσαν με αυλάκι στήν κάναλη και άλεθαν τα γεννήματα που τά έφερναν εδώ φορτωμένα στην πλάτη ή με τά ζώα από πολύ μακριά.
Μυλωνάδες πέρασαν κι απο εδώ πολλοί,τελευταίος που θυμάμαι και εγώ παιδί τότε όταν πήγαμε με τό γαιδουράκι φορτωμένο λίγο καλαμπόκι,με τον παππού μου Κωνσταντή,μας εξυπηρέτησε ο καλόκαρδος,γελαστός,χαρούμενος με τα αστεία του,ο Βησσάρης Αθ. Παύλος,ο Μπαρμπαβλησσάρης όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι.Αυτός ήταν και ο τελευταίος μυλωνάς που ήταν εδώ για πολλά χρόνια εξυπηρετώντας με το άλεσμα του καλαμποκιού και σιταριού.
Κάτω απο τόν μύλο όπως έβγαινε τό νερό από τήν φτερωτή,οδηγούνταν σε ξύλινο κανάλι και έπεφτε μέσα σε λάκο και με τήν δύναμή του δημιουργούνταν ή δίνη της νεροτροβιάς.Εδώ έφερναν τά μάλλινα ρούχα αλλά και όλα τα χοντρά ρούχα του σπιτού και τά έπλυναν στά καθαρά νερά.
Εκτός απο τους νερόμυλους υπήρχαν και οι πετρελαιοκίνητοι αλευρόμυλοι.Ενας τέτοιος μύλος υπήρχε στην Σμίξη ιδιοκτησίας του Χρήστου Παππά και του Ηλία Κούσουλα.Υπήρχε εδώ ενας πετρελαιοκινητήρας και με τήν βοήθεια ιμάντα γύριζε τίς μυλόπετρες που άλεθαν τα σιτηρά και τά καλαμπόκια.
Ο τελευταίος αλευρόμυλος που λειτουργούσε μέχρι τελευταία ήταν αυτός που υπήρχε στον Έλατο ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Μπόσμου,πετρελαιοκίνητος στην αρχή και ηλεκτροκίνητος αργότερα.
Τέλος να αναφέρω ότι στην περιοχή της Διάκου,υπήρχε από ότι μας λένε οι παλαιότεροι και ταμπακόμυλος που έκοβε τόν καπνό που καλιεργούσαν,μάζευαν και έκοβαν μετά.
*Συμπληρωματικά ο Δημ. Νάτσιος μας αναφέρει,αλλά & νεότερες διασταυρωμένες πληροφορίες ο “ταμπακόμυλος” βρισκόταν δεξιά,πάνω από την γέφυρα που περνάει ο δρόμος στο λαγκάδι όπως πάμε από Διάκου για τα Ρουμάνια.Ο μύλος λειτούργησε τόν δέκατο ένατο αιώνα, ο ιδιοκτήτης ήταν κρητικής καταγωγής,Γεωργάκης,ήταν δε σπάνιας αρχιτεκτονικής κατασκευής,ερείπια,λιγοστές πέτρες υπάρχουν και σήμερα εκεί.
Στην Διάκου πάλι τώρα υπήρχε στήν θέση “Γράβια” νερόμυλος,νεροτριβή και μαντάνια,σύμφωνα με όσα διηγούνταν ο “Μπαρπασπύρος” στόν εγγονό του Παππά Ευθ.Σπύρο που έχει και το όνομα του παππού του.
Αυτά τά στοιχεία είναι απο αφηγήσεις,καταγραφές,στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρεί σήμερα καί στο διαδίκτυο. Αν έχω παραλείψει κάτι σχετικά με τους νερόμυλους που υπήρχαν,μπορώ ευχαρίστως να το συμπληρώσω στην εδώ ανάρτησή μου.